★ Задгробен живот - живот ..

                                     

★ Задгробен живот

И живот, е начинот на кој свест или мозокот на битието остана, и по својата физичка смрт. Според многу добро-познати ставови, ова продолжение постоење има духовни или нематеријален облик. Повеќето од мислењата на задгробниот живот произлегуваат од религијата, езотеријата и метафизиката. Се верува дека на умрени лица, по неговата смрт, за да одите до одреден простор или место на постоење од Бог, врз основа на кредити, за време на нивниот живот. Реинкранацијата, пак, од друга страна, се однесува на животот по смртта, во која се чуваат само "core" на се, и "живот после смртта", тоа е подобар живот во Земјата или во дел од истиот универзум.

                                     

1. Видови на гледишта за задгробниот живот. (Types of views on the afterlife)

Постојат две главни гледишта за задгробниот живот: емпириски врз основа на набљудување, и на верски, врз основа на верувањето.

 • Првиот тип на идеи врз основа на согледувања и претпоставки, од страна на луѓе, или на иструменти за пример радио или говорна белешка, која се користи електронски гласовен феномен, или EVP. Овие согледувања кои произлегуваат од истражувањето во врска со повторно, искуства, во близина на смрт, вонтелесни идеи, астрални карактеристики, EVP, посредување, и различни форми, фотографии, итн. Анкетата во однос на овие феномени, моче може да биде грубо се поделени во две категории: ментална истражување се фокусираше главно на истрага на случаи, интервјуа, поле извештаи, и парапсихологијата, пак, се однесува на првенствено на лабораториски студии.
 • Вториот тип на идеи се базирани на облици на верување, повеќето од верувањата во приказни раскажувани од предците, или верувањето во светите книги како Библијата, куранот, Талмудот, Сепак, Трипитаката, итн. Оваа статија се однесува главно на вториот тип.
                                     

2. И живот во различни модели метафизички. (And it lives in a variety of models and metaphysical)

Во метафизичките модели, теистите генерално веруваат дека луѓето, откако нивнатасмрт очекуваме некој вид на задгробен живот. Атеисти, пак, генерално, не верувам дека постои задгробен живот. Членовите на некои од нетеистички религии како што се Будизмот, веруваат во живот после смрт, реинкарнација, без споменување на Бога. Садукеите биле на возраст-стари еврејски секта што верува дека Бог постои, но не задгробрн живот. Агностиците се одржи на мислење дека посоењето на Бога, и постоењето на душата, или животот по смртта, тоа е непроверено, и тоа останува непозната. Некои од филозофии, како што се: хуманизам, постхуманизам, и до одреден степен, емпирицизам заглавени најмногу до видите дека постои задгробен живот. Многу религии, без разлика дали или не тие веруваат во постоењето на душа, во некој друг свет како Христијанството, Исламот и многу други пагански на системите на верување, или во реинкарнација како одредени форми на Хиндуизам и Будизмот, верувам дека статус на лице во задгробниот живот е награда или казна за животите тие живееле.

                                     

3. Реинкарнација. (Reincarnation)

Повторно се однесува на задгробниот живот, според Хиндусите, Розенкројцерите,Спиритисти, и Виканите. Во ре, развојот продолжи и по неговата смрт, кога покојникот ќе започне подобар живот во земјата, и ќе се постигне највисоко ниво на свест и алтруизмот врз основа на наследен реинкарнации. Ова е наследство доведува до конечното ослободување. Некои припадници на источните религии следат различни патеки, да се земе со метемпсихоза, во кој се наведува дека луѓето на т. тоа е. во своето срце, ќе се задржиме на животни, зеленчук, па дури и минерали. Дел од верувањата на Хиндусите, и Спиритистите е дека нашата сегашна живот е исто, па задгробни живот. Во согласност со овие верувања, настаните во сегашниот живот е резултат на активности на минатите животи, или карма. Розенкројцерите, на сличен начин со оние кои имале искуство блису до неговата смрт, зборувајќи за период на време што се случува веднаш после неговата смрт, и пред влезот во задгробниот живот, пред сребро кабелот бидат скршени, проследено со одлука, слични на приказ на извештајот од животот на една личност. Многу Викини, но не сите, има "одмор" на верувањето во задгробен живот наречен Самерленд, мирен, сончево место, која е испратена до душите на новопочинатите. Тука, душата е одмараат, се опорави од животот и се навраќаат за искуството кое го имале, во текот на својот живот. По период на одмор, душите се реинкарнираат, и сеќавањата од минатото живот се избришани. ЧиаЅһіа муслимани, веруваат во Раџand на Магазин, кој може да се види како проста реинкарнација.

Книгата In the ’Light of Truth – The Grail Message’’ од Abd-ru-shin, нуди нови знаења во врска со процесот на реинкарнација. Се мисли дека човековиот дух ги повторува своите животи и животни искуства во таканаречената "позадина" кои се неопходни поради неговото можно враќање во Духовната област за луѓето позната како "Рај". Од тука пораката на Гралот објаснува дека човекот го започнал неговиот пат како несвесно духовно семе. Воден од неговата желба за себепознавање, тој се симнал во светот за да се стекне со искуства кои имаат суштинско значење за неговиот развој, исто како што семето паѓа на земјата со цел да порасне и озрее. Поради тоа што еден живот не е доволен за да се стекнат доволно искуства, човечкиот дух се реинкарнира неколкупати на земјата во различни луѓе и култури. Духовната област може да се достигне само доколку поединци ги поправи сите свои грешки од сите животи и доколку го има достигнато себеспознанието. Ослободен од се што е материјално, духот може да живее таму вечно како созреан човечки дух.


                                     

4. Културни споредба. (Cultural comparison)

Неодамна, од страна на научникот на верски студии, д-р. Грегори Шушан тоа беше спроведено истражување за задгробниот живот во древниот свет, низ културите. Ова истражување ги анализира верувања на петте антички цивилизации во врска со историските и современите искуства, во близина на смрт NDE и шамански задгробни "патување". Откриено е дека, во прилог на голем број на специфични културни карактеристики, најчестите елементи кои најчесто се случуваат за време на NDE, исто така, постои општа структурни ниво се повторува низ различните култури. Ова е да се наведе дека авторите на овие древни текстови биле запознаени со NDE, или нешто слично, како што се: шамански тип на искуство. Сличноста помеѓу културите и поддршка и добра, и физиолошки теорија, бидејќи двете покажува дека феноменот е универзална.

                                     

5. Антички Египет. (Ancient Egypt)

И животот има значајно влијание на религијата на стариот Египет, и свој систем на верување е една од најстарите. Кога телото ќе умре, делови од нејзината душа познат како ка, двојно-тело, и ба е лице отидоа во царството на Смртта. Додека пак, душата е во областа на Ару,и Озирис за работа како замена за заштита која тој пружал. Во гробовите биле прашани статуа како замена за починатите. За да стигнат до награда во задгробниот живот, тоа беше срце, без грев, способност за рецитирање на изреките, лозинките, и формули на книгата на Смртта. Во фоајето на Две вистини, срцето на починатиот беше мери со пердувот на вистината и правдата, Шу,се направени од капа на божицата Маat. Ако срцето е полесно од пердувот, умрениот може да помине, но ако тоа е потешко, демонот Амит не јадете доцна. Египќаните исто така верува дека задгробен живот може да се постигне само ако тие се за да се мумифициран. Ако телото е правилно балсамирано и е погребан во мастаба, на мртов човек ќе биде во можност да се ре-живееме во областа на Јалу, и во придружба на Сонцето во текот на денот. Поради опасности во задгробниот живот, во битката да се ставала книгата на Смртта, како и храна, накит, и "клетви". Имаме исто така го користи, и "отворањето на устата".

                                     

6. Зороастризам

Зороастризмот тврди дека урванот е вонтелесниот духот, кое лежи на теренот за три дена пред да одат во царството на смртта, со која тој раководи Јима. Во текот на три дена, додека духот е во земјата, и пред нејзиното тело се правичните луѓето, и јас пееја "Ustavaiti Gathas" со радост и со шефот да седат нечестива лицето со солзи, и ќе рецитира "Yasna". Зороастризмот тврди дека правичните вели дека тоа ќе се појави една убава девојка, која е персонификација на добри мисли на душата, и добар збор и дело. За нечестивата лице да ги преземат многу стари, грди, од старата дама. По три ноќи, душата на нечестивиот да се земе демонот Вицареша Vicaresa на мостот Чинват, и ќе ти ја испрати во темно во пеколот. Се смета дека Јима тој беше првиот цар, кој владеел државата, како и првиот човек кој умрел. Во областа на Јима, душата, да се живее како сенка, и по нивните потомци кои се уште живеат во земјата. Работи да ги задоволи неговите глад, ние се облекуваат, преку обреди што се прави на земјата. Обредите се направи во првите три дена е од голема важност, бидејќи на чувар на душата од злото сили, а тоа е да им даде моќ да стигне до подземниот свет. По три дена, на душа ја преминал мостот Чинват, која е конечната Пресуда на душата. Листата е понекогаш проширена за да ги вклучи на Вахман и Ормазд. Рашну е место да се задржи вагите направдата. Ако добри дела се потешки од сиромашните, тогаш, душата е достоен на небото. Ако лоши дела се повеќе од добра, тогаш мостот е склон надолу кон заострен fringe, и грозна старата дама имаше земе неговата душа во рацете ги носи со неа надолу до пеколот. Мисван Гату e "место во јапонски", каде душите имаат сива постоење, недостаток и на тага и на радост на животот. На овој сајт дојде, ако добри и лоши делови на душата се идентични, и на скала од Рашну е иста.                                     

7. Античките Грци и Римјани. (The ancient Greeks and Romans)

Во "Одисеја", Хомер мртвите, тие наречен "детални призраци". Без никакви живот со вечна среќа што постои во Елисејските полиња, но тие се резервирани за смртните потомци на Зевс. Во митот за Ер, Платон опишано дека души се суди по неговата смрт, и се испратени или на небото како награда, или во подземниот свет, како казна. Од страна на уживање или страдаат од одлуката на Судот, душите се реинкарнираат. Грчкиот бог Хејдс, во грчката митологија, е познат како кралот на подземјето, темно место меѓу место на маки и место за одмарање,каде што повеќето луѓе го живеат, по неговата смрт. Некои од хероите на грчките легенди, не е дозволено да го посетат во подземјето. Имаме систем на верувања, со резултат дека Хејдс тие се наведени како Плутон. Во древниот грчки мит на Херкулес, една од неговите задачи, и тој мора да се одпатува во подземниот свет за да го фати на Кербер, и на вратот и на жена во Адмет, Алкестида. Сонот на Скипион, напишани од страна на Кикерон, тоа го опишува вонтелесното искуство, на душата патува високо над Земјата, гледајќи далеку долу, во малата планета.                                     

8. Скандинавските религија. (The scandinavian region)

Едите, со поезија и проза, најстар извор на информации за скандинавските сфаќања за задгробниот живот, се разликуваат во нивниот опис на неколку области, кои се подолу споменати. Најпознати се:

 • Хел helmin помош: лит. "Покриениот сала" престој е слична со онаа на Хејдс во религијата на Античка Грција: има убави ливади за оние кои не претерале добри и лоши, и, по нивната смрт, може да се очекува да се оди таму и да се соберат со своите најблиски.
 • Нифлхел Niflhel: "Темнината", или "Мисти Хел"полето е паралелно да грчкиот Тартанија. Ова е најдлабокото ниво на по-Хел, и тука, тие се оние кои го кршат заклетви, евиденција и ја силуваат жените, и правите многу други лоши работи, и тука, заедно со други како нив, страдаат од тешки казни.
 • ВалхалаValhala: лит. "Фоајето на убиените" t. тоа е. "Кога" оваа локација е во небото, но во грчкиот Елисејски поле е резервиран за храбри борци кои умираат смело во битка.
                                     

9. Воскресението. (The resurrection)

Пост со името на шеол, кој подоцна ќе стане дел од хебрејската Библијата, како што се задгробниот живот, е неопислива место каде што тие се обиделе да одат во сите по неговата смрт. Книгата на броеви се однесува на луѓето кои одат надолу за да шеол кога земјата ќе се отвори и ќе ги уништи бунт Кореја, Датана и Авирона и 250 според Броеви 16:31-33. Според ова, во шеол, може да се сфати како подземјето, додека, во литературата, се укажува земјотрес, или поделба на земјата. Царот соломон, во Кохелет тврдат: "она што се случува на децата, и тие се случува, и на ѕверовите, па дури и имсе се случува кога ќе умре во еден од нив починал, а другиот, вистината е, сите тие имаат истиот дух, така што човекот нема поголема важност отколку на ѕверот, но, исто така, е суета. Сите одат на едно место, и сите се од прав, и сите се врати во прашина. Кој знае дали духот на човекот оди нагоре, или, к Да дека се приклучи на живеење има надеж, подобро живеат куче отколку мртов лав. Живите знаат дека ќе умрат, а мртвите не знаат ништо, па дури и доколку се уште се случува да имаат награда. Сè што рака, тоа сака да се постигне, направи го тоа со сета своја сила, бидејќи не постои никаква работа, ни уред, ни знаење, ни мудрост, каде и да одам во Шеол. Во ивоој тоа се напомене дека на Човекот на смрт, и лежи испружен. Човекот исчезнува, и каде е тој?.Човекот е легнал, не се зголемуваат. Додека не го снема на небото, а човекот се буди од неговиот сон. кога човек умира, ќе живеат таму повторно? Талмудот нуди голем број на мисли поврзани со задгробниот живот. По смртта, душата се носи на суд. Оние кои ја води чесен живот, веднаш да замине во "Светот доаѓа". Повеќето не дојде веднаш, во светот што доаѓа, но не се вклучени во прегледот на животот на земјата, на констатираните грешки на мојот живот. Некои од овие изгледа како "наставата", душата, станува помудра по преглед на вашите грешки. Другите го погледнете овој период како период на време, во која да се вклучува казни за грешките во минатото. На крајот од овој период, речиси една година, душата добива своето место во светот да дојде. Иако казните се дел од одредени еврејски концепти на задгробниот живот, на разбирање на "вечно проклетство" широко распространет, во другите религии, е централно начело во еврејската, задгробен живот. Според Талмудот, вечно проклетство е резервирана за многу мала група на пакосни и злото лидери, чии активности се далеку под норма, или кои имаат големи групи на луѓе се на злото. Во Талмудот, што резултира во 500 година од нашата ера, на неевреите, дека тие биле чисто зло, и не постојат во некоја област по нивната смрт. Сепак, властите се согласиле на одредени доблесни луѓе да не даде агол на светот да дојде. Во книгата на Енох, сезборува мудрост во шеол во четири секции за четири различни групи на мртвите: верниот

Реформи и реконструктивен Јудаизам. Одбивање на воскресението

Реформниот и реконструктивниот Јудаизам ќе одбие на воскресението. Во согласност со ова, тие имаат изменет текст да бидат напишани соchayei hakol "што дава живот на сите". Во новиот молитва книга беше објавена од страна на реформен Јудаизам, јас се сврти кон традиционалната молитва за воскресението на мртвите.

                                     

10. Реинкарнација. (Reincarnation)

Додека грчките филозофи, како Платон и Сократ, преку кои докази се обидувале да докажат дека постои реинкарнација, еврејската мистици, кои, исто така, имаат прифатено дека тој не се обидува да се докаже постоењето на. Тие нуделе образложение зошто повторно би се решила на друг начин нерешливите проблеми во теологијата како се усклади постоењето на Бог со зло и добра страна. Повторно во еврејската мисла, тоа јавила одредена сума на време по Талмудот. Повторно не е споменато во Талмудот, или во кој било друг постоечки сметки. Идејата за повторно да се, исто така, повика гилгул, стана популарна во народното верување, и е споменувана во јудејската читање меѓу Ашкенази. Кај некои од кабалисти, се шири идејата дека одредени човечки души се реинкарнираат во нечовечно тела. Овие идеи се користи во голем број кабалистички делови на 1200те години, и во делата на мистици на 1500те години на возраст. Во приказната на Мартин БаберMartin Buber, за животот на Баал Шем ТовBaal Сим Tov, и вклучува неколку приказни кои се однесуваат на луѓето кои се реинкарнирале во сукцесивни живот. Еден од најпознатите некабалисти или антикабалисти Раби, кој ја отфрли идејата за реинкарнација: на Саадиа ГаонSaadia Gaon, Дејвид KumuDavid Kimhi, Хасдај KpuckacHasdai Kreskas, Једај БедершиYedayah Bedershi почетокот на 14 век, Јозеф АлбоЈоѕерһ Albo, Авраам ибн ДаудAbraham ibn Daud, свети кирил и методиј, и Леон де МоденаRosh и Леона де Модена. Саадиа Гаон, во Emunoth ve-Deoth, и вклучува дел vi, доказ за непостоењето на доктрината на метемпсихоза реинкарнација. Во негирањето на ре, Саадиа Гаон тврдат дека евреите кои веруваат во реинкарнација, во дел нееврејски верувања. Според Кришна, луѓето исто така треба да внимаваат на деталите на поретходните животи, и ако постои реинкарнација. Ова верување е наведен во ортодоксниот Јудаизам. Навистина, не е целата работа на Шаar ХаGilgulim Портата на реинкарнациите, која е базирана на делата на Раби Исак Луриа Исак Luriaнадополнето на неговиот наследник, Раби Чаим ВиталСһаім Вистински). Работата ја опишува обемни, сложени правила, и повторно. Со Шаar ХаGilgulim, се истакнува разбирање дека гилгул поединци, тоа е паралелна со бременоста. Многу ортодоксни молитва книги вклучуваат ноќта молитва, која бара прошка за гревовите што се направени во овој или некој претходен гилгул дека е поврзан со рецитирање на молитва пред одење во кревет.                                     

11. Од светите книги. (Holy books)

Кога Седуците праша Исус да воскресението на сопругот ќе биде некој кој е во брак неколку пати во мојот живот, Христовиот одговор е дека бракот не се имате било какви значење по воскресението, како воскреснатиот, во овој случај, тоа ќе бидат како ангелите на небото. Исус исто така, рече дека ќе дојде време кога мртвите ќе го слушнат гласот на Божјиот Син, и сите што се во гробовите ќе стане, членови ќе воскреснатво на живот, на неверниците ќе им се суди. Во Евангелието според Матеј, на денот на смртта на Исус, а гробовите се отворија, и кога тој се нарекува многу смртни случаи дури и да излезе од своите гробови, а тие влегоа во "светиот град", Ерусалим. Во контекст на ден, Исус во однос на небесното царство, со кои тој се раководи, да ја мрежата што бил фрлен во морето и се собраа риба од секој вид. Кога нето беше полн, и со луѓето мораше да се повлече на брегот, и добра риба за ставале во садови, додека сиромашните имаше фрлале далеку. Така ќе биде и при крајот на постоењето на, или на денот на Судот. Ангелите ќе оделуваат на добро од лошо, и лошо ќе ги фрли во оган. Потоа правичните ќе заблескаат како Сонце во царството на нивниот Отец.

                                     

12. Раната Црква: 1 век. (The early Church: the 1st-century)

Исус е писателите на Библијата од идеите на задгробен живот и воскресение, во која беа вклучени Небото и Пеколот. Автор на Лука има вклучени екранот на "Лазар и богатиот човек", што укажува на луѓето во Хејдс како ние со нетрпение очекуваме да воскресението на тоа дали или не очекува казна или блаженство. Автор на "откривањето", и пишувам за Бог и ангелите против Сатаната и демоните во епска битка во крајот на светот, кога сите ќе бидеме судени. Тоа се однесува и на духовните тела на пророците на минатото, и на преобразувањето.                                     

13. Раната Црква: II и III век. (The early Church: II and III century)

Неканонските Актите на Павле, и Тесла зборува за ефективноста на молитви за мртвите, така што таа може да стане "состојба на среќа". Иполит на Рим, тоа покажува Хејдс како место каде правичните во пазувите на Авраам, јас со нетрпение очекуваме да го своето воскресение, и да се радуваат во инината, и секој човек се малтретирани пред "на езерото со оган, како во изгореници", кои подоцна ќе бидат фрлени.

                                     

14. Раната Црква: IV и V век. (The early Church: the IV and V century)

Грегориј на Nisa и да разговараат за можноста за прочисување на душата по смртта, што се сметало претходно. Св. Августин е да се спротивстави на ПелаџиоPelagius, тврдејќи дека најголем грев е дека во овој момент, одат некрстените и децата без родители и децата, и тие се предмет на истите казни, како и оние кои имаат обврски вистински гревови.

                                     

15. Средновековно Христијанството. (Средновековно It)

На Грегориј И повторете ја разбирање повторувано века од Грегориј на Ниса, дека од смртта, за маките, од прочистување на душата, и тоа беше напишано за "прочистителни пламените јазици". Именката "ослободи" латинска: место за чистење за прв пат, се користи за да се опише болни прочистување на душата на откупените живот. Таа доаѓа во форма на една придавка (прочистувачко,и дека тоа се случува исто така и во нерелигиозни документи, веќе се користи од страна на Христијаните како што се Августин од Хипо-и Грегориј И, во контекст на прочистување по смртта.

                                     

16. Свиденборг, и просветлување. (Свиденборг, and we)

Во текот на Возраст од просветлување, теолозите и филозофите истакна различни филозофии и верувања. Познат пример е Емануел СвиденборгEmanuel Swedenborg, кој го напиша околу 18 и еден од текстовите кои се детално дизајн и живот според своето духовно искуство, од кои најпознат е Небото и Пеколот. Од друга страна, просветителството придонесе до појава на голем број на релистични филозофии, како што се деизмот. Многу од слободни мислители на деизмот, рече дека верувањето во задгробен живот со наградување и казнување е неопходен, затоа што на мудрост, и на добар морал на народот.

                                     

17. Седумдневните Адвентистите. (Седумдневните Advent)

Седумдневната Адвентистичка Црква тврди дека првата смрт, или смртта е предизвикана со кои живеат на планета во природни услови, е спиење на душата. Адвентистите веруваат дека телото здив на Бога = живиот бог. Како и Јеховините сведоци и Адвентистите користат клучни зборови од светото писмо, како што се "Живите знаат дека ќе умрат:но, мртвите не знаат ништо, ниту пак имаат награда за повеќе поради спомени тие веќе заборавени" Eccl. 9:5 KJV. Доаѓањето е, исто така, тврдат дека цената на гревот е смрт, но Бог е бесмртен. Адвентистите веруваат дека Бог ќе им даде вечен живот во воскресение на второто доаѓање на Исус христос. До тогаш, сите кои починале, "go". Кога Христос, кој е зборот и здивот на животот, и тоа ќе дојде по втор пат ние ќе ги правичните и самиот на небото да се сретнат со својот Господар. Правичните ќе биде во Рајот со Бог, илјада години, еден милениум, и, заедно, тие ќе работат на неискупените на паднатите ангели. Додека спасените во Небото, на земјата, ќе биде лишен од своите луѓе и животни. Само паднатите ангели ќе бидат безбедни. Второто воскресение е дека на злите кога Исус христос ќе се донесе во новиот Ерусалим од Небото, и јас ќе се одвива на земјата. Исус ве повикал да живеат и сите оние кои се злите. Сатаната и неговите ангели ќе го убеди злите, да се заобиколат на градот, но пекол оган и сулфур, ќе падне од небото, и јас ќе ги уништи нив со Земјата ќе биде прочистена од сите гревови. Ова се нарекува втора смрт. На обратувањето, Бог ќе обезбеди вечен дом за спасените и совршена животна средина за вечен живот, што ќе се промени, и градината на Едем. Големата борба ќе дојде крајот, и грев, не може да биде не повеќе од тоа. Бог, ќе царува засекогаш во совршена хармонија.

                                     

18. И животот во Црквата на исус Христос и светите од последните денови на Мормонизам. (And the life of the Church of jesus Christ, and the saints of the last days of the Мормонизам)

Joseph F. СмитЈоѕерһ F. Smith на Црквата на Исус Христос и светиот оние на деновиТһе Црквата на Исус Христос на Судниот ден Светители се направи студија на задгробниот живот. Тоа се открива како пејзаж во мисионерска напор од страна на правичните светот да се искупат оние кои се уште се во темница во затвор за духови, или "адот", каде со духови на мртвите остане до судот. Поделена е во два дела: во Затворот на духовите и на Небото. Заедно се познати како "Светот на духовите", или "пазувата на Аврам" (види Лука 16:19-25).Тие веруваат дека Христос посети од страна на затворот, во 1. Петрово 3:18-20 отвори портите на Небото за да на оние кои се кајат. Ова е слично на "Застрашувачкиот пеколот", учење на некои од главните Христијански верувања. И во Затворот на духовите и на Небото е во согласност со верувањата на "Светите од последните денови". По воскресението, на духови "постојан" тие беа доделени на три сили во небесната слава - Небесните, Земните, и Телото-1. кор.15:44-42, Религија, и Завет, дел 76, или тоа е фрлен од страна на Сатаната е во "назад во темнината". Гледањето на Верата и на Тајните, дел 76.

                                     

19. Спасение, верата, и врз основа на античкото на современата христијанството. (Salvation, faith, and, on the basis of the античкото of the christian)

Повеќето од Христијаните одрекуваат дека влезот во Рајот, тоа може да биде соодветно на албумот, наместо да се размислува за подарок кој може да биде даден само од Бога и во неговата добрина. Ова верување е, според теологија на Светиот. Пол: Искупи се, како дар на Бога, преку верата, и не од работа, така што никој не може да се пофали. Августинските, Томистичките, Лутеранските и Калвинистичките теолошки традиции, сите на контурите незаслужената добрина дека Бог ни ја дава, и тоа не таканереченото Пелагијанство во која човекот самиот би се заработи спасението преку добри дела. Сите Христијански секти не го прифаќаат ова учење, контроверзиите на милост и добра волја, и судбината. Во вистинскиот живот, да се верува дека Небото е на награда за добро однесување е мејнстрим на народното верување, во христијанската заедница, и дури и меѓу членовите на црквата кои отфрли ова верување. Христијанските теолози, Томас АкинасТһомаѕ Аквински, и Џонатан ЕдвардсJonathan Едвардс изјави дека спасените во Небото ќе се радуваат во страдањата на проколнатите. Сепак, оваа Точка не содржи некој од модерните начини на казнување, бидејќи никој не може да го земе на неверниците, ниту, пак, можеме да се рехабилитира грешници, сепак, ова не се однесува на Христијанската вера на библијата, учење на постават над идеи на општеството како целина. Универзалците тврдењето дека спасението е за сите. Јеховините сведоци, и Седумдневните адвентистите тврдат дека, и покрај фактот дека водечките живот со строги правила, и верувајте дека грешниците ќе бидат уништени, и тоа не го мачи него.

                                     

20. Мртвите, како Ангелите на небото. (The dead are as the Angels which are in heaven)

Во неформална народни верувања на многумина христијани, душата на доблесните луѓе одат на Небото и се претвори во паднатите ангели. Повеќе формални на христијанската религија направи остра разлика меѓу ангелите кои беа создадени од страна на Бог пред создавањето на човештвото и на светите, кои се луѓе на кои Бог не се доделени бесмртноста со неговата добрина, преку вера во Божјиот Син, Исус христос. Јован 3:16.

                                     

21. Јеховини случаи. (Јеховини cases)

Живите се свесни дека ќе умрат, а мртвите не се свесни воопшто за ништо, ниту пак имаат награда, бидејќи сеќавањата за нив се заборавени. Тие веруваат дека Армагедон, мртвите во пресрет, во градината на едем, вие не ќе биде даден на секој и на правичните и за секој човек што не пакосните на мртвите. Дела 24:15 вели "Имам надеж во Бога. тоа ќе биде, и правичните и секој човек." Смртта, не-постоење е казна за гревот, без покајание, по Армагедон. За оние кои не се случува да биде мртов кога таа ќе се појави во вашата локална област, ние ќе не суди, или ќе биде убиен за време на Армагедон, бидејќи на потенцијалот за гревот без покајание. Тие веруваат дека смртта е казна од моите гревови, бидејќи многу мртви ќе воскреснат - ти плаќаат на подолг цена.

                                     

22. Христијанска наука. (Christian science)

Христијанската наука учи дека државата, по смртта, да биде составен од обликот на "ограничен период на време", и духовен развој / усовршување, и искуството на починатиот е во пропорција со неговата способност да ги искористат предностите на неограничената љубов на Бог. Како резултат на тоа, лицето кое се случува да се умре во состојба на грешникот, ќе го доживеале љубов на Бог, во форма на страдање, како човек кој е навикната во темнината, очи болат од светлината, колку што има да умре во состојба на духовна свест, ќе доживее соодвеен ниво на среќа. Христијанската наука не е таму за да се за казна: пеколот и рајот е состојба на свест, што соодветствува со сегашната, или недостатокот на себепочитување кој се карактеризира со индивидуални претрпување на искуство на смртта. Лицето што починало, не "ќе" во текот на сите: тој/таа стигна друго ниво на свеста, кои ги имаат оставено зад себе се уште не пстигнале. Конечниот и неизбежна цел на сите нас, тоа е искуство на божествената Љубов, на небото, на хармонија. Врз искуството на рајот, тоа не е потребно дека смртта може да се доживее ако се мисли на личност достигнал духовно ниво. Во вистината, Христијанската наука учи дека смртта е илузија, и како тие учат, и покажува дека Исус Христос, преку својот живот, и ќе биде освоен од страна на победа на бога.

                                     

23. Е

Исламското верување во задгробниот живот, како што се тврди во куранот е уникатен, нивното формално опис е подетална. Исламската збор што ја опишува рај, тоа е џенет, ми објасни дека пеколот е џенем. Тие имаат различни нивоа. Луѓето не ќе има се додека не помине, Судниот ден, кога тие ќе воскреснат. Удобноста во нивниот гроб, тоа зависи од верата во Бога и Неговото учење, и неговите дела за време на својот живот. Постојат 8 нивоа на небото, и 7 во овој момент.

Исламот учи дека целта на создавањето на човекот е доброто однесување на другите луѓе, возвишувањето на Создавателот на Небото и на Земјата - Аллах-арапски збор кој се користи за име на Само Бога, и на кои муслиманите однос Бог, според Јудеохристијанската традиција. Исламот учи дека животот на земјата е тест за тоа дека секој човек ќе добие крајната награда во задгробниот живот, или реченица која трае цел живот.

Во XX век, таа се разви дискусија околу однос на човечките активности, и да божествената пресуда, потрбата од морална правда, и вечен последиците од човечки активности, во овој живот и во светот.

                                     

24. Хиндуизам

Упанишадите да се опише повторно или самсара. Во Бхагавад Gita, важна книга во Хиндуизмот, широко се зборува за задгробниот живот. Еве, Господ Кришна вели дека само како човек, тие го оставија стара облека и носи нови, така и душата го напушти телото, и зема нови работи. Во Хиндуизмот се верува дека телото е како школка, но душата внатрешноста е непроменлив и неуништлива, и ќе ги преземе голем број на луѓе во циклус на раѓање и смрт. На крајот на циклусот тоа е спасението, или Мокша. Хиндусите, исто така, веруваат во "Добредојдовте". "Карма" е збир на позитивни и негативни делови на една личност. Според Хиндуизмот, проучување на Карма тоа е ": Како сееш, така ќе и жнееш". На овој начин, ако имате живее добар живот, ќе добиете награда во задгробниот живот. Тоа е исто така и збирот на лоши дела што сте го направиле тоа ќе се одрази во задгробниот живот.

                                     

25. Будизмот. (Buddhism)

Будистите тврдат дека повторното раѓање на душата останува иста или непроменета, премин од една форма во друга. Тип на преродбата е условено од нивото на моралот во дејствијата на лицето kamma или карма. На пример, кога лицето е посветена на телото, гласот, или умствена барање, во светлина на алчност, омраза или од заблуда, се очекува повторно раѓање во помала форма, т. тоа е. животот, духот, или во форма на пеколот. Од друга страна, кога едно лице ги врши дела, управувано од страна на дарежливост, сочувство, милост, и мудрост, се очекува дека повторното раѓање, во форма на среќа т. тоа е. еден човек, или било една од формите. Во Тибетскиот Будизам, Тибетската книга на мртвите објаснува ситуацијата на луѓето помеѓу смртта и реинкарнацијата. Во доцните тој ќе се појави во светлина на мудроста која тој покажа патот за вас да се движи и да ја напушти циклусот на реинкарнација. Постојат многу причини зошто починатиот не ги следат таа светлина. Некои немаат инструкции се во врска со оваа централна состојба од претходниот живот. Некои од нив ги следат нивните основни инстинкти како животни. Некои имаат страв дека потекнува од злите дела или извесна ароганција на претходниот живот. Во средишната државата, свеста е многу флексибилен, и затоа, важно е да се биде доблест, и со позитивен став, и да се избегне негативни идеи. Идеи што доаѓаат од потсвеста, може да предизвика екстремна темперамент и застрашувачки визии. Во оваа ситуација, мора да се разбере дека овие манифестации се само рефлексија на внатрешните мисли. Никој не може да боли душата во оваа држава, бидејќи ние немаме физичкото тело. Починатиот добива помош на различни будистите, кои покажаа патот на светлината. Оние кои не го следат патот на светлината, во секој случај, ќе добие шанса за подобар реинкарнација. Ќе мора да се ослободи од случаите и на луѓето кои зависат од претходниот живот. Препорачливо е да изберете еден од семејство во кое родителите му верувате во Дарма, и реинкарнира со желба да се грижат за благосостојбата на сите луѓе.

                                     

26. Сикизам

Сиктите исто така веруваат во реинкарнација. Тие веруваат дека душата има духовна потеклото на универзумот, кој потекнува од Бога. Добро, направени за време на животот, ќе се соберат за да те благослови, и соединување со Бога. Душата може да се проживее многу животи пред да стане едно со Бог. Но, има дури и повеќе од тоа: има четири класи, вклучени во погоре. Над сето ова класа е Бог на "Waheguru", и ќе мора да остане со него, или ако сакате, можете да одат на нивните луѓето и да им служи на нив. Под ова се четири класи кои се во растенијата, и вируси. Во зависност од типот на делови се движат нагоре и надолу низ класи, добар дел од животот и смртта, јас се пресели во една повисока класа, и лош живот и смрт, се исти како и во пониската класа.                                     

27. Слободните цркви. (The churches)

Во судењето врши во 1901 година од страна на физичарот Данкан Мекдугал, го мерела загубената тежина на човекот, кога тоа "душата го напушти телото" по неговата смрт. Мекдугал го мерел на пациенти до смрт, со цел да се докаже дека душата е материјал, и допирлива, па дури и мерлива. Во овие експерименти, се смета дека не има многу голема загриженост, но иако резултатите на Мекдугал варирале на "21 грам", некои од луѓето, и овој број го сфатиле како синоним за тежината на душата. Насловот на филмот, "21 грам" од 2003 г., тоа е дадено, според наодите на Мекдугал. Здружението за физичка истражување беше основана во 1882 година, со намера за тестирање на Спиритуализмот, и задгробниот живот. Неговите членови, до денешен ден, врши истражувања во врска со паранормалното. Оваа организација го направи првиот пристапи за научно проучување на феномени поврзани со задгробниот живот. Нејзините први членови беа добро познати научници како Вилијам Крукс, и филозофи како што се Хенри Сиџвик, и Вилијам Џејмс. X. Ii. Рајн, кои видоа во почетокот на воспоставувањето на парапсихологијата, како лабораторија наука, или бил посветен на побарувачката научен доказ за постоење на луѓе. Еден од научници кои се занимавале со оваа област се: да Се Муди,Сузан Блекмор, Чарлс Тарт, Вилијам Џејмс, Ијан Стивенсон, Мајкл Персинџер, и Пим ван Ломел. Некои, како Францис Крик, во 1994 година, јас се обидов да се направи "научна студија на душата". Френк Типлер најде дека физиката може да се објасни и на бесмртност, иако ова не може да биде автентична, и тоа не е на исто ниво како и студентите. Тарт спроведе истражување за вонтелесните искуство, кои се согледува можноста за човек да стигнат до оддалечените области, надвор од физичкото тело. Следните студии го имаат потврдено негирале "вонтелесните" искуства, испитувајќи во делови на мозокот. Во болницата, таа беше ставен порака над кревети за пациенти кои имаат читала само, ако се гледа од горе. Сепак, до 2001 година, ниту еден од болницата, кој тврди дека имал вонтелесно искуство, тоа не е само порака. Во 2008 година, Пени Сартори, медицинска сестра во интензивна нега Свонзи, по 10 години на истражување, има издадено книга за вонтелесното искуство. Сартори, вели дека луѓето кои имале вонтелесни искуства лебделе над сопствените тела, и тие биле во можност точно да раскажат што се случува во собата, иако нивните очи се затворени. Истражувањето за задгробниот живот, тој, исто така, вклучува, меѓу другото, на протерување на духовите на починатите, вклучувајќи ги и, во некои случаи, информации кои се предвидени со овие духови, и комуникација во текот на инструменти во снимањето на паранормални гласови на лента, и на медијацијата.

                                     
 • Задгробен живот јапонски: ワンダフルライフ, Wandafuru raifu - јапонски филм од 1998 година, во режија на Хироказу Кореда кој е автор и на сценариото. Главните
 • или во само во духовен облик. Концептот на воскресение и вечен или задгробен живот постоел во многу цивилизации. Најпознатото воскресение е она на Исус
 • настани, како што се и магиите, клетви, предвидувањата, верувањата во задгробен живот и недобројни други нешта. Верувањето во натприродното постои во сите
 • императорот во 210 - 209 п.н.е. и чија цел е да се заштити царот во неговиот задгробен живот Фигурите датираат од крајот на трети век п.н.е, а биле откриени во
 • Спиритуализам означува верување во задгробен живот и во можна комуникација на живите луже со душите на мртвите преку медиум. Исто така се однесува на
 • страшни измачувања, но оние кои правеле добрини биле наградувани со задгробен живот исполнет со среќа. За разлика од јудеохристијанските верувања, според
 • располагале со културни обележја, обичаи и верувања. Тие верувале во задгробен живот а исто така ги толкувале и природните појави како желби на нивните
 • колеги, за нив се смета дека се духови на кои им е забранет мирен задгробен живот Според традиционалните јапонски верувања, сите луѓе имаат дух или
 • патување се заснова на општоприфатеното религиозно објаснување за задгробен живот а патувањето на душата е опишано со термини како патување надвор
 • верба во еден или повеќе богови, организирано свештенство, верба во задгробен живот и воспоставени традиции. Според таквото дефинирање, конфучијанството
 • да им биде судено од Исус кога ќе се врати. Задгробен живот Христијанските гледишта за задгробниот живот обично подразбираат рај и донекаде не толку
                                     
 • претпоставува дека во овој период кај човекот не постоела идејата за задгробен живот Материјалните остатоци од развојот на духовната концепција се појавуваат
 • зло: Апокалипса 2004 Притаено зло: Истребување 2007 Притаено зло: Задгробен живот 2010 Притаено зло: The Revenge 2012 и Затвореник: Финално поглавје
 • повеќето христијански цркви, учат за животот после смртта односно за задгробен живот Христијаните кои се припадници на Њу ејџ движењата, велат дека реинкарнацијата
 • микенското доба. Без сомневање, во микенското општество се верувало во задгробен живот а култот на мртвите бил нашироко распространет. Во некои од гробниците
 • блиските преминуваат граница на оној свет и им служат на покојните во тој задгробен живот Во Јужна Србија се верува дека човек роден на Духовден, секоја година
 • митологија, токму оттука душите на умрените поаѓаат по патот кон својот задгробен живот Географската местоположба на регионот резултира со топли влажни лета
 • докази за постоењето на задгробен живот Интересот за овие искуства го разгоре Рејмонд Муди, со објавувањето на книгата Живот по животот Life after
 • вероисповед, изјаснувајќи се дека не е посебен верник и дека не верува во задгробен живот иако мајка му била Еврејка, што значи дека е Евреин по мајка. Tој
 • оригиналното египетско верување во живот по смртта, со што започнала традицијата на оставање храна и средства за задгробен живот Сите тела билеа во слична свиткана
 • статусот на фараонот. Друг важен поглед во религијата бил верувањето во задгробен живот и погребни обичаи. Еѓипќаните се труделе да го осигураат опстанокот
                                     
 • пораки, откровение, свети книги, како што се Библијата, Провидение или задгробен живот Тој изјави дека добрината, правдата и Божјата милост се манифестирани
 • кои се сметало дека ќе му бидат потребни на покојникот во неговиот задгробен живот Пред Старото Кралство телата закопувани во пустината биле природно
 • мистерии, поведувањето во орфичките мистерии ветувало предности во задгробниот живот Во грчката уметност и литература Орфеј за првпат се појавил како познат
 • дека со смртта престанува животот, па затоа почнале да веруваат во задгробен живот Притоа заедно со мртвите често биле закопувани нивните најдраги предмети
 • имал високо развиено сфаќање за задгробниот живот со ритуали за подготовка на телото и душата за вечниот живот после смртта. Египќаните верувале дека аспектот
 • Give me a Leonard Cohen afterworld So I can sigh eternally Дај ми задгробен живот на Леонард Коен за да можам вечно да воздивнувам Во Rainy Night
 • верувањето дека умот се задржува по физичката смрт се опишува со терминот задгробен живот Во споредба со здравјето на телото можеме метфорично да зборуваме
 • расправи поврзани филозофски списи на Исламската верска идеи на пример, задгробен живот на телото. Постојат повремени кратки совети и алузии во неговата веќе
 • се дефинираат како суеверија или несекојдневни настани како чуда, задгробен живот амајлии, предзнаци и друго. Римокатоличката црква ги сметала суеверијата

Users also searched:

живот, Задгробен, Задгробен живот, задгробен живот,

Encyclopedic dictionary

Translation

АМБИЦИОЗНИ ЛУЃЕ.mk.

Што потекнуваат од некогашните митови, како и мотивотЖенидба на јунакот со мртовец АТ–437 што сведочи за верувањето во задгробен живот. ВИЗАНТИНЦИ НАЧИН НА ЖИВОТ Repository of UKIM. Има ли задгобен живот – тоа е вечното прашање кое се поставува се Но кога станува збор за конкретни форми на задгробен живот, учените теолози​. Најновата лудост на квадрат е тендерот Ерол Ризаов. Употреба: Религија. Примери: задгробен живот, задгробни суштества. Спротивно од: овоземен прид. FlexiMac менување на македонски глаголи. Апасиев најави закон за ограничување на профитот на. Задгробен живот. Соновник. Барај. 4270 збора, 10799 толкувања. Задгробен живот. Ќе ви биде дадена втора шанса. Тибетска книга на животот и смртта Согјал Ринпоче. Оваа порака е испратена од задгробниот живот, додаде Вазир. Меѓу најновите откритија е и гробница на претставник на древната.

Задгробен прид. Дигитален речник на македонскиот јазик.

Развојот на технологиите за комуникација, алиенацијата, виртуелен задгробен живот, итн. Да не откриваме понатаму, гледајте…. Појава на ренесансата Македонски јазик и литература. Календар, ден, час и мерење на времето животно доба, крштевање, венчавање и погреб задгробен живот. Сиромавиот, селанецот, селски населби,. Задгробен живот: Што после смртта? m. Министерот за задгробен живот – г. Венко Филипче, деновиве изјави дека ​немало правен основ за да ги регулираат цените на. Оној резултати од пребарување Дигитален речник на. Хоукинг категорично ја отфрла и идејата за постоење на задгробен живот, инсистирајќи дека луѓето треба да уживаат во можностите што ги нуди.


Квалитет на живот – Емигрико.

Filtered By Clear All Subject: задгробен живот. Showing 1 of 1 Results. Sort by: Title Ascending. Title Ascending Descending Created Ascending. Два метри под земја 3 6 HBO GO. Пронајден е 1 резултат на тема задгробен живот. Живот и стил. Пронајдена порака од задгробниот живот. Египетското Министерство за.

Задгробен живот Соновник.

Човечките суштества го минуваат сиот свој живот подготвувајќи се за да го дочекаат следниот живот неподготвени. Сакам кај секое човечко суштество​. Дали постои задгробен живот? Што се случува по смртта. Симболи – астрални и лунарни, кои имаат функција на продолжување на пораката на задгробен живот која е карактеристична за овој регион. Разоткривање на спиритизмот Благодат и Вистина. На остатоците од милениците до оние од луѓето се доказ дека заедниците верувале во задгробен живот за двата вида.


Aforizmi Vasil Tolevski.

На Никола Димитров и за министерот за задгробен живот, кој му беше советник на министерот за смрт веројатно алудирајќи на Венко Филипче. Вовед НАШИТЕ НАЈРАНИ ПРЕДЦИ И НИВНАТА ЕВОЛУЦИЈА. Штом власта гради рајска градина за задгробен живот во Ново Лисиче, нешто крупно ќе се погребува. Прочитајте повеќе.


Апасиев го нарече Филипче министер за задгробен живот.

Генерално еднаш кога душата ќе помине на другата страна, се среќава со оние кои веќе се починати, прави рекапитулација на својот живот и тогаш. Еден на Еден. Задгробен живот. serafim rose. 31 12 2015. Од Писмата на отец Серафим Роуз – 6 то Писмо за задгробниот живот. Четврток, 3 октомври, 1963 г. Не разговарај со мртвите! Времето и знаците. Не е чудо да се запрашате постои ли задгробен живот во српски Смољинац, кога ќе ги видите најнеобичните гробишта што воопшто некој ги направил.

Научник вели дека квантната физика докажува дека постои.

Resident Evil: Afterlife 2010. Притаено Зло: Задгробен Живот. Resident Evil: Afterlife 2010. Детали за филм Resident Evil: Extinction 2007. Притаено. ИСТОРИЈА Министерство за образование и наука. Оваа порака е испратена од задгробниот живот, додал тој. Меѓу најновите откритија е и гробница на претставник на древната кралска палата,. Живот после животот ХОРОСКОП КРАЈНИЧКИ Пишува: Илија. Трупаат материлајни богатства во количества што и за најголемите атеисти е доказ дека има задгробен живот. Само прашање на. Тврди дека има задгробен живот. Тоа е како мислата дека секое пластично шише може да има задгробен живот. Самото шише се користи себеси како медиум, за да пренесе одредена.

Музеј на град Неготино.

Подобар и побогат задгробен живот. – Знаеме дека нема да биде исто затоа што гласачите преферираат средби во живо, ама тоа е. Подготовки за задгробен живот ТелевизијА ТВМ TVM Ohrid. Разговараат двајца другари во Македонија: Брат, никогаш не сум те прашал​, веруваш ли во задгробен живот? Верувам само во. Задгробен живот –. Верувањето во задгробен живот, во бесмртна душа или во бесмртен дух, создало извонредно плодна почва на која никнала и се развила една. Задгробен живот. До длабока промисла: веројатно нема рај ниту задгробен живот. Мислам дека верувањето во живот по смртта е само убава желба,. Не постои создавач на универзумот и нема рај и пекол. Возможно, вы имели в виду:.


Египетски археолози пронашле порака од задгробен живот.

Дали постои задгробен живот? Ова е прашање со кое многу луѓе се борат, но одговорот нема да го дознаеме сè додека не исчезнеме од овој живот. Afterlife.mk речник. Ветувајќи вечен задгробен живот барала од луѓето откажување од овоземните благодети ги попречувала сите напредни и научни мисли. Многумина. Некатегоризирано Ако а 190. Со науката за задгробен живот традиционалната Црква, но и протестантските цркви кои веруваат во задгробен живот, своите верници ги поставуваат.

Како изгледале кучињата пред 4.500 години.

Но ги погребувал своите починати изведувајќи ритуали проследувани со сфаќање за понатамошен задгробен живот. Се верувало дека од утробата. ПРЕПОРАЧАНИ ФИЛМОВИ Марио. Тоа ме одржа во живот! Кога Александар Македонски би се вратил Мојот задгробен живот е во тек. Некогаш се јадеше господски. А и сега господата. MUST. READ, SEE, ATTEND UKLO Repository. Научник вели дека квантната физика докажува дека постои задгробен живот​! печати. Иако повеќето научници најверојатно сметаат дека животот по.


Гангстерот го изненади својот другар со еден подарок за.

Албански: ai. Примери: Му кажа ли на оној што мислам за неговата постапка​? Изрази. На оној свет задгробен живот. Изведенки. 1. оној м. 2. онаа ж. ПЕРИ МАСАЛАРИ Македонска Енциклопедија. Raboti ke ve nateraat da poveruvate vo zadgroben. Иако не Сепак, ова е пример дека можеби постои задгробен живот, доколку не се работи за свеста. За нас Центар за култура Ацо Ѓорчев. Др. Ибен Алкесандер, американски неурохирург кои студирал на Харвард, тврди дека постои живот после смртта. Тој со години бил противник на.


ВИДЕО Бил мртов 45 минути – Се разбудил и открил Вистина.

Вербата во задгробен живот, поистоветена со волшебноста, вештиот раскажувач ја вметнал во своите редови за да ублажи болката. Фантастичноста. Животот во Кина: Што да посетите? JK Travel. На погребална уметност, закопана со императорот во 210 209 п.н.е. и чија цел е да се заштити царот во неговиот задгробен живот. Пластична реинкарнација? ADTODATE. Задгробен живот: Што после смртта? МК News 17.05.2014. Книгата Afterlife е напишана со помош на медиум кој комуницирал со другата страна и дава. Работи кои ќе ве натераат да поверувате во задгробен живот. Неврохирург од Харвард после лично искуство, верува во задгробен живот ​видео. On: 27.05.2015. In: Занимливости. Сподели со своите пријатели. И406И 18: ВИЗАНТИЈЦИ – ПРИВАТЕН ЖИВОТ – Филозофски. Која е тајната на животот, зошто оваа емисија не одеше на претходната телевизија, кој ја цензурираше, дали има задгробен живот и многу други….

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →