★ Конфучијанство - верба ..

                                     

★ Конфучијанство

Конфучијанство - религијата дека има воспоставено кинескиот филозоф Конфучиј во кинеската провинција на Шангтунг. Своето образование беше во врска со моралот, доблести, природата и општествениот поредок. Земји и култури се под влијание на конфучијанството се Кина, Јапонија, Кореја, Тајван, Сингапур, и Виетнам.

Конфучијанството не е врз основа на верувањето во било бог, но врз основа на мониторинг на "Тао", патот, и да се научи, дека мудроста на животот се состои од избалансиран живот, која е во линија со природата. Значително, место има култот на предците, и религијата во светот.

                                     

1. Историја. (History)

Главна статија: Конфучие

Конфучие беше мудар филозоф на Кина чија учења за векови, таа е присутна и во Источна Азија. Неговите идеи не биле прифатени, додека тој беше жив, и тој е често да се жалат дека тој не е најмен од било феудален господ. Како што е случај и со други познати личности, како на пример, Исус, Сократ, и Буда, Конфучие не остави зад секој напишан текст. Дел од текстот што е поврзано со него, се текстовите напишана од страна на неговите ученици. Насловот на книгата на конфучијанството е познато како "Аналекти". Ова е сè повеќе и повеќе искомплицирано од времето на палењето на книги, за време на Ќин во Кина, меѓу 213 и 206 г. mo. mo.тоа е.

Првиот вистински конфучијански системот е создаден од страна на неговите ученици или студенти на неговите ученици. Во текот на плодниот период од филозофија во Кина, конфучијанството еволуираше во етичка и политичка доктрина познати личности како што се Менг-це, и Сјин-це вас е да не се меша со Сун Це. Менг-це ќе се збогатил на оваа доктрина, со тврдењето дека човековата природа, во својата суштина, таа е добра, за разлика од Сјин-це, кој го тврди спротивното, дека во човековата природа е лошо и, поради тоа, неопходно е да се изучува, и на ритуали.

Некои од студентите во Сјин-це како Хан Феј Доби Сји во легисти еден вид на почетокот на тоталитаризам, сосема различни од учењето на конфучијанството.

Конфучијанството онакво, како што се опстојало на XIX и XX век, главно доаѓаат од училишта на неоконфучијанството, предводена од Чу Сји. Неоконфучијанството е комбинација на идеи на таоизмот и будизмот, со тековната конфучијански идеи, и тоа се претвора во повеќе целосен систем на метафизиката. Во исто време, многу форми на конфучијанството историски е да ја прогласи како спротивна на системот на верување на будизмот и таоизмот.

За време на кинеската културна револуција, 1949-1976, конфучијанството е потиснато, но по овој период на време, уште еднаш, повторно, беше оживеан.

                                     

2. Пракса. (Practice)

Погорниов да го цитирам тоа објаснува суштинска разлика помеѓу легизмот и ритуализмот, како и меѓу еу и источноазиското општество.

Како што е случај со преводите на антички текстови, и овие текстови, како и преводи варира во зависност од типот на гледната точка на преведувачот. Некои од преводите на XVIII век, поимот на "обред" да се преведе со "ритуал" во контекст на верска жртва. Сепак, идејата на "обред" тоа може да се види како наоѓање на баланс меѓу спротивставените квалитети, кои инаку би доведе до конфликт. На достав, луѓето во групи, и да се изгради хиерархиски односи во текот на упатства.

                                     

3. Управување со. (Management)

Еден од клучните концепти на конфучијанството е владееш со другите, прво на сите ќе мора да владееш со нив. Ова е понатаму развиено во првите Четири книги, "Големиот учење", а, пак, е поврзана со таоистичкиот концепт на ву веј: "Колку помалку крал на напор, толку повеќе е направено."

Оваа идеја, ние може да се најдат во шаманистичките верувања, како што се, на пример, дека кралот е оска помеѓу небото, народот и Земјата.

                                     

4. Совршен човек. (The perfect guy)

Разликата помеѓу прашање во класичнотоконфучијанство е отменоста, или "јунце" Кинески: 君子, буквален превод: "благородник". Ние ги охрабруваме сите луѓе да се стремат кон идеалот на "г.", "благородникот", "совршен човек". Во описот на "совршен човек" е оној кој е комбинација на квалитети на светецот, научник и вистински господин.

Најголем пример на совршен човек, тој беше самиот Конфучие.

                                     

5. Поправање на имиња. (- Correction of names)

Сјин-це во членот 22 од "Исправиме" рече дека античките мудрите цареви бирале имиња, кои се директно поврзани со реалноста, но во подоцнежните генерации на измешале речник, исковале нова номенклатура, и поради ова, тоа веќе нема да биде во можност да се одвојат точно од погрешна. На Конфучие верувал дека социјалната растројство е резултат на неуспехот да се разбере и да живеат во реалноста.

                                     

6. Ако конфучијанството е религија. (If you конфучијанството is a religion)

Повеќето од позадини се дефинира како верување во една или во повеќе богови, кој е организиран свештенство, верувањето во задгробен живот и формирани традиции. Според оваа дефиниција, конфучијанството тоа не е религија. Иако конфучијанството може да вклучуваат обожавање на предците, на жртва за да се духовите на предците и на апстрактното небесно божество, и се поклони, или боготворење на античките кралеви, па дури и кон себе, Конфучие, сепак, сите овие карактеристики, исто така може да се најде како верување во Кина, долго пред појавата на Конфучиј.

Како општо правило, Кинески и други народи на централна и Источна Азија, тие не го сметаат конфучијанството на регионот.                                     
 • должности можат да ја пресликаат стварноста на универзумот во себеси. Конфучијанство Кинеска филозофија Пан, Фуен, Ѕесе Енциклопедија на Кина филозофско
 • продолжил да учителствува. Починал на 4 март 479 г.п.н.е. Главна статија: Конфучијанство Во збирката со афоризми Лун - ји Конфучијанско читање Конфучиј вели
 • индиските муслимански заедници. Други религии се махајанскиот будизам, конфучијанство и таоизам и христијанство. Вкупното население во централниот дел на
 • Христијанство Исус Христос Папа Црква Католицизам Протестантство Православие Конфучијанство Конфучиј Хиндуизам Брама Вишну Шива Ислам Али Мухамед Џамија Омар Мека
 • има и околу 35.000 корејски муслимани домашна секта на Вон - будизам, конфучијанство и други. Слободата на религијата е загарантирана со уставот и нема државна
 • е слично како и во Кина, каде јавно постојат три религии: будизам, конфучијанство и шинтоизам, а практично сите три се измешани и сплотени во една религија
 • гледиште поттикнало голема расправа меѓу мислителите која траела два века. Конфучијанство Кинеска филозофија de Bary, William Theodore Bloom, Irene, уред. 1999
 • традиционален датум Конфучиј го формулира неговиот етички систем познат како конфучијанство кој се покажа како мошне влијателен во Кина. Синхалезите емигрираат
 • надмоќноста на државата и конфучијанството. На крај, изменет облик на конфучијанство со големо влијание и елементи на легизмот стана доминантна форма на
 • религии: ислам, протестантство, римокатолицизам, хиндуизам, будизам и конфучијанство Иако не е муслиманска држава, Индонезија се наоѓа на првото место во


                                     
 • има и околу 35.000 корејски муслимани домашна секта на Вон - будизам, конфучијанство и други. Слободата на религијата е загарантирана со уставот и нема државна
 • нејасна, наспроти трезвеното конфучијанско учење. Главна статија: Конфучијанство Конфучијанството е религија што ја основал кинескиот филозоф Конфучиј
 • Минг биле разните форми на кинеската народна религија и Трите учења конфучијанство таоизам и будизам. Тибетските Лами кои биле поддржувани од династијата
 • Ши Џинг Личности Лао Це  Сун Це Жолт цар  Шеннунг Тројца возвишени и пет цареви Конфучиј Лу Бан  Менг - це Учења Фенг шуи Таоизам Конфучијанство п р у
 • Кинеска филозофија Школа конфучијанство Претежна дејност етика, социјална филозофија, политичка филозофија Значајни идеи конфучијанство Влијанија од Конфучиј
 • војувањето И Чинг  Ши Џинг Таоисти Лао Це  Сун Це Жолт цар  Шеннунг Тројцата возвишени и петте цареви Конфучиј Учења Фенг шуи Таоизам Конфучијанство п р у
 • Будисти меѓусебе се натпреварувал со следниве филозофии: таоизам и конфучијанство Првите Будистички регрути во Кина биле Таоисти. Наспроти овој начин
 • Ши Џинг Личности Лао Це  Сун Це Жолт цар  Шеннунг Тројца возвишени и пет цареви Конфучиј Лу Бан  Менг - це Учења Фенг шуи Таоизам Конфучијанство п р у
 • Ши Џинг Личности Лао Це  Сун Це Жолт цар  Шеннунг Тројца возвишени и пет цареви Конфучиј Лу Бан  Менг - це Учења Фенг шуи Таоизам Конфучијанство п р у
 • Ши Џинг Личности Лао Це  Сун Це Жолт цар  Шеннунг Тројца возвишени и пет цареви Конфучиј Лу Бан  Менг - це Учења Фенг шуи Таоизам Конфучијанство п р у
 • Ши Џинг Личности Лао Це  Сун Це Жолт цар  Шеннунг Тројца возвишени и пет цареви Конфучиј Лу Бан  Менг - це Учења Фенг шуи Таоизам Конфучијанство п р у


                                     
 • Ши Џинг Личности Лао Це  Сун Це Жолт цар  Шеннунг Тројца возвишени и пет цареви Конфучиј Лу Бан  Менг - це Учења Фенг шуи Таоизам Конфучијанство п р у
 • Ши Џинг Личности Лао Це  Сун Це Жолт цар  Шеннунг Тројца возвишени и пет цареви Конфучиј Лу Бан  Менг - це Учења Фенг шуи Таоизам Конфучијанство п р у
 • Ши Џинг Личности Лао Це  Сун Це Жолт цар  Шеннунг Тројца возвишени и пет цареви Конфучиј Лу Бан  Менг - це Учења Фенг шуи Таоизам Конфучијанство п р у
 • Ши Џинг Личности Лао Це  Сун Це Жолт цар  Шеннунг Тројца возвишени и пет цареви Конфучиј Лу Бан  Менг - це Учења Фенг шуи Таоизам Конфучијанство п р у
 • Ли Куан Ју кантонски: 李光耀, Ли Гунгјао 16 септември 1923 - 23 март 2015 познат како Хари Ли Куан Ју - сингапурски државник, поранешен премиер на Сингапур
 • Ши Џинг Личности Лао Це  Сун Це Жолт цар  Шеннунг Тројца возвишени и пет цареви Конфучиј Лу Бан  Менг - це Учења Фенг шуи Таоизам Конфучијанство п р у
 • Ши Џинг Личности Лао Це  Сун Це Жолт цар  Шеннунг Тројца возвишени и пет цареви Конфучиј Лу Бан  Менг - це Учења Фенг шуи Таоизам Конфучијанство п р у
 • Ислам 23.9 Римокатолицизам 12.4 Протестантство 12.2 Будизам 1.68 Конфучијанство 0.06 Хиндуизам Јазици индонезиски службен букар - садонгски, хака
 • Ши Џинг Личности Лао Це  Сун Це Жолт цар  Шеннунг Тројца возвишени и пет цареви Конфучиј Лу Бан  Менг - це Учења Фенг шуи Таоизам Конфучијанство п р у

Users also searched:

кратки цитати за животот, мисли и цитати за животот, мудри цитати, најдобри цитати, религиозен туризам, цитати и мисли, цитати за лоши луѓе, цитати, животот, мисли, религиозен туризам, мисли и цитати за животот, кратки цитати за животот, видови религии, мудри цитати, цитати и мисли, цитати за лоши луе, мудри, луе, религиозен, туризам, кратки, видови, религии, лоши, надобри, надобри цитати, Конфучианство, конфучијанство, верба. конфучијанство,

Encyclopedic dictionary

Translation

Најдобри цитати.

Конфучијанство во латински Македонски Латински Речник. Se dopagjale sekogash sum gi sporeduval so onie koi sledat budizam, taoizam, konfuchijanstvo, hindiuzam i sum se prashuval sto e onoa vo tie veruvanja i.

Видови религии.

Вовед во кинеската култура. Дргите ќе сакаат за муслиманството, а трети од инает ќе сакаат да учат за другите како што кажа Ефи будизам, конфучијанство и др. thumb upLike. Цитати за лоши луѓе. Социологија, изборен предмет за III година, општествено. Конфучијанство 77. 1.9. Таоизам.79. 1.10. Шинтоизам.


Мисли и цитати за животот.

Конфуцианство Религия. Мислата на Конфучиј била официјално прифатена и разработена во систем кој денес е познат под името конфучијанство. Традиционално Конфучиј. Цитати и мисли. СТУДИСКИ ПРОГРАМИ НА КАТЕДРАТА ЗА ОПШТА И. За време династије Joseon, конфучијанство замењује будизам као службена религија, и друштво постаје мање фокусирано на ратовање и виши. Кратки цитати за животот. Конфучијанство во англиски Македонски Англиски Речник. И династиите Суи и Танг се оддалечија од пофеудалната култура на претходните Северни династии, во корист на остарото граѓанско конфучијанство.

Тан: во Македонски, значењето, синоними, антоними, примери.

Илустирано издание за кинеската култура: Лао Це. Таоизам. Конфучиј. Конфучијанство. Сун Цу. Храмот на Небото. Филозофијата на животот. 36 цитати од Конфучиј кои и ден денес се водич низ животот за. Етички религии – почитување на моралните норми будизам и конфучијанство. 4. Современа определба на религијата. основни. ОПШТА И КОМПАРАТИВНА КНИЖЕВНОСТ Филолошки. Двата пола на кинеската мисла: конфучијанство и таоизам. Беседите на. Конфучиј. Тао те Кинг од Лао Це. Чуанг це и Мен Ци. Поделбата на Бан Ху,.

Вовед во кинеската култура Македоника Литера.

Проверете ги преводите конфучијанство на латински. Погледнете низ примери на превод конфучијанство in во реченици, слушајте изговор и научете. Tekvondo klub ORAO Odžaci За Facebook. Двата пола на кинеската мисла: конфучијанство и таоизам. Беседите на Конфучиј. Тао те Кинг од Лао Це. Чуанг це и Мен Ци. Поделбата на Бан Ху,.


Христородица V.S Богородица ИДИВИДИ форум а 3.

Other religions include Islam 130.000 Muslims, mostly migrant workers from Pakistan and Bangladesh but including some 35.000 Korean Muslims, the. МЕЃУЕТНИЧКА СОРАБОТКА ВО СФЕРАТА НА UKIM. Бог, хиндуизам, јудаизам, христијанство, католицизам, протестантизам, ислам, мухамеданство, муслиманство, будизам, конфучијанство, таоизам. Веронаука во училиштата Page 2 Корчагин форум. Конфуциа́нство этико философское учение, разработанное Конфуцием и развитое его последователями, вошедшее в религиозный комплекс Китая, Кореи, Японии и некоторых других стран.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →