★ Економска географија - географија ..

                                     

★ Економска географија

Економска географија, или економска географија - е релативно млада наука со дисциплината. Нејзината појава, и формирање тоа е во согласност со развојот на капитализмот. Тоа произлегла и за подобро, да знаете природната средина во која тие живеат луѓето, и да се стави во служба на заедницата, а не од потребата за реализација на природните ресурси во економско богатство.

                                     

1. Појавата на економската географија. (The rise of economic geography)

Првите податоци во областа на економската географија датира од периодот на големите географски откритија, кога на различни морепловци и истражување оставале на неговите патувања, во форма на патописи, информации за природата, луѓето, од нивната професија, или производство, и некои делови на светот, на кои ние ги посетиле.

Подоцна, развојот на економската географија доста од тоа еволуирале германскиот географи кои се занимаваат со проучување на природната средина, и нејзиниот ефект врз човекот и општеството како целина. Тие се и компаративниот метод во географија преку која се појави на природата почнуваат да биде истражувана, а не само да го опише.

Голем придонес во развојот на економската географија имаат направено оваа географи. Тие имале основана и се развива т.н. човечки географија. Негова карактеристика е дека истражувањето не е насочувале на простор, како што беше случајот со германската школа, но исто така и за поединецот и просторот, и нивните меѓусебни влијанија. Тие го застапувале гледиштето е дека географската средина на општеството, да му даваат некои можности, но од човекот, или едно општество, како и степенот на неговиот развој до тоа ниво, тоа ќе биде исползувани.

За време на Втората светска војна, економска географија во велика Британија, тие се многу афирмирала и нова тема. Потоа, поради тешкотии што се појавија во врска со снабдувањето на лрехранбени производи прекуморските земји, во Бога имам развиена теорија за ниски трошоците за производство и најрентабилно ползување на обработливото земјиште. За оваа цел, тие изработиле голем број на мапи на условите од различни региони на земјата, со интервенција на растенијата, кој во одредени околности може да даде најдобри резултати. На тој начин тоа е применета на промените во производството структура, специјализација, и реонизација на аграрното производство, и за зголемување на производството, и се препорачува со цел да се намали потребата за увоз на прехранбени производи. Ова е теоријата и методологијата за најрационално ползување на аграрните област денес, тоа е прифатено и се користи во многу земји.

Во втората половина на XX век, економска географија е фокусирана главно на реонизација. Истражување територијалкната институти на аграрното производство, индустријата, сообраќајот, а со цел да се обезбеди, преку погодните локации од најдобрите ползување на природните и човечкиот свет. Затоа, датуми и дефиниција на економската географија. Ова е регионот на наука, која ги проучува условите и можностите во географска разместеност на производството, размена и потрошувачка.

                                     

2. Предмет на економската географија. (The subject of economic geography)

Предмет на истражувањето е производство, во која прво ги проучува географската средина, бидејќи тоа е основа во која место на производство. Сепак, елементи на животната средина, како што се релјефот, климата, хидрографијата, почвата, растенијата, и животинскиот свет, а минералното богатство, не се истражуваат изолирани, но комплекс во нивната унија и во врска. Набљудувања се извршуваат од гледна точка на нивното влијание врз нивоа, структура, и во територијална разместеност на производството.

По преглед на карактеристики ќе бидат префрлени на вториот важен фактор на производството, и тоа е жители. За него, тоа не е важно, само динамиката на движењето на вкупниот број на населението и територијалната поделба, но тоа е дури и повеќе на квалитетот на работната сила, и својот квалификациона структура, како и други структурни карактеристики, како и квалификуваниот труд може да се високопродуктивен.

Потоа, се следните истражувања во областа на географска разместеност на различни видови на производство и на сообраќајот. Тоа прво на сите, обично се гледа како на структура и разместеноста на аграрното производство, бидејќи серија аграрни производи се користи како суровинска база за индустрија и, како такви, придонесе во објаснувањето на прашањата од областа на разместеноста на индустриското производство. Индустријата, од друга страна, се опфатени со една логичка линија. Прво, тоа е прикажано на енергетската индустрија, и тогаш основни индустрии, а во последно нејзиниот благ индустрија. Аграрното, и индустриското производство има заврши со реонизација на производство, со цел да се најде една област каде што постојат оптимални услови за разни видови на излез. Благодарност до сите Морски Јакупег денес, постои економска географија

                                     

3. Поделба на економската географија. (The division of economic geography)

На геогрефија според специфичните услови и фактори се поделени во: општите и економска географија, која ги изучува разместеноста на производството на светски размери, посебно, или регионална и економска географија, која ги изучува разместеноста на производството во рамките на една држава, или на еден широк лодрачје и гранска на економска географија, која ги испитува различните економски сектори, и во зависност од видот на предметот на проучување е поделена на: земјоделството географија, индустриска географија, а географија, а географија, туризам географија, и повеќе.

                                     
 • неговата стопанска дејност Политичка географија ја опишува политичката поделба на светот Економска географија ја проучува и опишува разместеноста на
 • Социјалната географија е една од двете главни под - области на дисциплината на географијата. Социјалната географија е гранка на општествените науки која
 • Perspectives, 10 1 стр. 111. Методологија на економетрија Весник за економска методологија - страна EconPapers Даниел М. Хаусмен, Филозофија на
 • Географија на Република Македонија - поим со кој се опфаќаат релјефните, хидрографските и климатските карактеристики на државата. Република Македонија
 • однесува на академското поле на истражување. За историски настани погледнете Економска историја на светот, а за промени во економските идеи погледнете Историја
 • се шири во 19 век. Повеќето се католици. Кирибати Острови во Кирибати Географија на Океанија Оваа статија поврзана со Кирибати е никулец. Можете да ѝ
 •  Тонга Тувалу Француска Полинезија Хаваи Географија на Азија Географија на Океанија Азиско - тихоокеанска економска соработка APEC Азиско - тихоокеански форум
 • дава следнава дефиниција за град Податотека: Balti Bielce.jpg Градот е економска социо - културнo, територијално - административна единица што е поразвиена
 • се наоѓа во централната фосфатна висорамнина. Единствената суровина од економска важност во државата е фосфатот, кој е создаден од депозити на гвано птичјо
 • морски милји 370 км или до работ на континенталната граница ексклузивна економска зона: 200 морски милји 370 км територијално море: 12 морски милји 22


                                     
 • станува хонорарен доцент, а во 1957 година и редовен наставник по Економска географија на Економскиот факултет во Скопје. Во март 1958 година ја одбранува
 • од 1.8 километри квадратни и брег од 6.4 километри. На островот нема економска активност, на островот нема пристаниште и гребените околу островот се
 • економијата како економска ефикасност и резултатот од распределбата на приходот поврзан со нејзе. Ја анализира општествената заштита како економска активност
 • Европската економска област ЕЕО била основана на 1 јануари 1994 година, вр основа на договорот меѓу земјите - членки на Европската асоцијација за слободна
 • на НАТО алијансата, а од 1986 година е член на ЕУ. Главна статија: Географија на Португалија Португалија е држава на западниот и југозападниот дела
 • во Литл Беј на севрозапад. Разорувањето на Плимут предизвикало огромна економска криза на островот. Градот бил многу поголем од другите населби на Монтсерат
 • целосното копно на Земјата. Сепак, Франција поседува втора по големина економска зона EEZ на светот, или 11.035.000 км2, приближно 8 од целосната површина
 • Континентален гребен: длабочина од 200 м, или длабочината на испитување Исклучива економска зона: 200 М 370, 4 км Територијални води: 12 М 22, 2 км Административна
 • на гласање. Подоцна Палау гласал за осамостојување. Главна статија: Географија на Палау Најнаселени острови на Палау се Ангаур, Бабелдаоб, Корор и
 • Список на економски системи ММФ Политичка економија Понуда и побарувачка Економска политика сметководство Alfred Marshal, Principles of Economics. Amherts
                                     
 • град Гранада. Главна статија: Историја на Гренада Главна статија: Географија на Гренада Државата е составена од неколку острови. Најголем остров
 • Полето на економска историја го испитува развитокот на економијата и економските институции притоа користеќи методи од економија, историја, географија социологија
 • учебната 1955 1956 година за првпат во училиштето биле отворени паралелки за економска струка. Средното општинско училиште Јане Сандански се наоѓа на улица
 • опаднало кон крајот на XIX век и островите западнале во економска депресија. Краток период на економска експанзија уследил во 1920 - те за време на прохибицијата
 • Подрачјето се протега 12 морски милји по територијалните води, а исклучивата економска зона оди 370 км 200 морски милји вон него. Континенталниот гребен до
 • Роми Поткласа G - Географија општо Атласи. Карти Поткласа GA - Математичка географија Картографија Поткласа GB - Физичка географија Поткласа GC - Океанографија
 • професионални кадри кои одржуваат настава на ученици распоредени во три струки : Економска струка Правна струка Трговска струка Деловен секретар Банкарски техничар
 • производството и распределбата на богатство во општеството. Антропологија Географија Економија Историја Комуникологија Лингвистика Политички науки Право Психологија
 • година се приклучила кон Еврпската економска заедница покасно наречена Европска унија. Главна статија: Географија на Данска Данска се состои од полуостровот
 • ОЕЦД Сепак светската економска криза која уследила довела до рецесија во пет следователни квартали, што е најдолга економска депресија за 30 години


Users also searched:

економска географија,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →